Sign Up
All Charities Count, Inc. helps you connect and share with the people in your life.

Posted: 2019-01-11 19:39:03

Built as part of a community training project, this multifunctional structure acts as a place for visitors to stay, as well as an extra office or a place for the kids to play.

Of all the building materials out there, nothing is more local and energy-efficient than rammed earth, which we've seen in a variety of projects, from modern homes to gorgeous university buildings.

Over in the warm and tropical parts of southeast Brazil, this unique structure was built by CRU! Architects using a combination of rammed earth and bamboo. It's a multifunctional space that the clients are using as a guesthouse, spare workspace or as an extra place for the children to play. The warm tones of the soil here are paired well with the natural look of the custom-made bamboo structural supports, and part of the dwelling actually wraps itself around a huge rock that exists on site.

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

The interior is a balanced contrast between natural materials, full-height glass and white-painted interior walls. There is one long main rammed earth wall, complemented with a narrower one at the back, with a series of spaces in between, evoking a Miesian air to the whole project. As the team notes, care was taken to minimize environmental impact and reuse the excavated earth:

As the project location was remote from the town center and everything had to be carried to the site by carriers, the principal idea was to use as little construction material as needed by re-using materials and applying natural materials extracted from the site. The 6.3-meter-long (20 feet) rammed earth wall serves as noise barrier and is made with locally excavated red earth. As the terrain lies on a slope, levelling of the terrain was required thereby delivering base material without extra energy needed.

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

Nelson Kon© Nelson Kon

The guesthouse is oriented with passive solar design principles in mind, and is designed to take advantage of natural ventilation, shading

View More
  • 0 Comment(s)